Forgatok

Írói mivolt IV.

2018. július 25. 18:53 - Papur

mynik-script-small_2.jpg

Sötétség. Fekete alapon fehér, egyszerű betűkkel megjelenik a cím. Csönd.

FELBLENDE

MÚZEUM FOLYOSÓIN. BELSŐ – NAPPAL.

Egy szokványos budapesti múzeumban. A délutáni órákban, körülbelül öt óra tájékán. A falakon körbe képek lógnak, illetve számos tárgy található vitrinekben a teremben. Néhány nézelődő tartózkodik a helységekben.

A széken ül ÁDÁM, aki múzeumőrként keresi a kenyerét. Meredten bámul előre, mit sem törődve a körülötte zajló miliővel.

ÁDÁM gondolait halljuk.

ÁDÁM (gondolat)
Először inkább elmesélem, hogy hol is kezdődött ez az egész, hiszen a közepébe cseppenve nem túl érthető a történet. Tehát, kezdjük is az alapoknál. Régen pofon egyszerű életem volt. Nyugodt és unalmas, nem mintha manapság más lenne a helyzet, de biztos jövőt tartogató vidéki városka kényelmét és biztonságát adtam fel a nagyváros zaja miatt. Szüleimet sosem érdekelték a valódi céljaim, amihez az is hozzá járulhatott, hogy én se tettem azért semmit, hogy az álmaim megvalósuljanak, mivel a kitartás és az elszántság hiányzott belőlem. Ezért is ülök most ezen a széken, de változtatni fogok ezen. Ígérem, tudom, hogy képes vagyok arra, hogy változtassak.

Háttérben nyílik az ajtón, amin PÉTER szól ki.

PÉTER
Ádám! Vége a munkaidődnek.

ÁDÁMON látszik, hogy megzavarta a PÉTER, így megrázza a fejét miután szóltak neki. Felkel a székből és elindul az ajtó felé, ahol is PÉTER áll, aki a múzeum egyik magas beosztású tagja, így ennek megfelelően elegáns ruhát visel, ami jelen esetben egy öltönyt takar. Kezében tart néhány lapot.
Mikor ÁDÁM az ajtóhoz ér, PÉTER felmutat neki egy lapot.

PÉTER
Ha nem szólnék, egész nap ott ülnél?
ÁDÁM
Nem hiszem.
PÉTER
Ma reggel is korábban jöttél.

Hatásszünet.

Ugye azzal tisztába vagy, hogy a túlóráért egy kanyi vas nem jár.
ÁDÁM
Igen.
PÉTER
Remek.

VÁGÁS

Sötétség. Csupán az utca zaja szűrődik be, valamint a háttérben halkan nyomon követhetjük a helyi rádió igényes műsorát.

FELBLENDE

AUTÓ. BELSŐ (MOZOG) – KÉSŐ DÉLUTÁN.

Az autó ablakán keresztül ÁDÁMOT követhetjük, ahogy Pest utcáit járja. A nyugvó nap sugarai csak az utcára merőleges ürességeken keresztül jutnak el helyszínekre. Az utcán nem mondható, hogy nagy tumultus lenne.

ÁDÁM a munkaruháját levetkőzve teljesen szokványos ruhát visel. Ezt leginkább egy kopott farmer és egy szürke póló testesíti meg. Csak előre meredten halad, nem foglalkozva semmivel.

A forgalom és a rádió zaja mellett ismét ÁDÁM sziporkázó gondolatmenetét hallhatjuk.

ÁDÁM (gondolat)
Tipikus férfiként, csak egy dologra tudok koncentrálni, ezért is nem folytattam a monológot. Bár nem hiszem, hogy komoly veszély fenyegetett volna, nem úgy, mint az őseinket vadászat közben, hiszen akkor alakult ki a férfiakban az egyoldalú figyelem, mert valljuk be, szar dolog, mikor épp egy mamutot akarsz leteríteni és mindeközben a tegnapi veszekedés részleteit próbálod lázasan felidézni. Viszont én maximum a zoknimat cserélném fel vagy a pólómat venném fel fordítva, ami őszintén szólva jól jönne. Hisz egy kis szerencse sose árt.

Hirtelen fékcsikorgást hallatszik, mivel a körútra kikanyarodó autó majdnem elüti ÁDÁMOT. Megmerevedve megáll az átkelő közepén, majd kis idő elteltével tovább megy. Az autóból egy hölgy szól hozzá, de nem halljuk, hogy pontosan mit is mond.

Baszki, ez majdnem betett, nem is értem mért mászkálnak ezek még mindig az utakon, hiszen a hatvanas évekbeli elgondolások szerint az új évezredben már a levegőben kéne lebegniük vagy az amerikai csilivili szárnyas autók csak megtévesztették az egész világot. Na mindegy, most belegondolva nem lenne rossz egy diktafon, ezt a rengeteg csodás gondolatot meg kéne már osztani az emberekkel. Hirtelen nem is tudom, mi lehetne ennek a legmegfelelőbb eszköze, talán újságírónak állhatnék, de az meg milyen már, hogy megmondják, hogy miről írhatok. Könyv macerás, főleg, ha megírnám még elolvasni is lusta lennék, az a rengeteg oldal, de viszont, ha nem olvasom vissza, honnan is tudom, hogy jó, egy kerek egész. Igen, az én szavaim, de akkor is. Költő. Rövid, tömör, plusz, ha el tudom adni, akkor nagyot kaszálhatok. Nem ártana egy kis ihlet, viszont a könyvhöz hasonlóan az is nagy meló, és nekem most mi kell? Könnyű pénz. Igen ez a kulcsszó.

ÁDÁM megáll a sarkon, majd körbenéz. Látszik, hogy eltévedt, mikor is az utcatáblára tekint. Megfogja a fejét és elneveti magát. Az autó tovább halad egyenesen, így szem elől tévesztjük ÁDÁMOT.

VÁGÁS

Szólj hozzá!

Beköszönés

2018. július 13. 19:44 - Papur

blog-background_1266_x_828_417_x_273.jpgSziasztok! 

Igen, forgatókönyvek. Terveim között sok minden szerepel, amit ha nem bántok az idő alakulásával s múlásával szeretnék elétek tárni - ezt amúgy erős túlkapásnak érzem, hisz fogalmam sincs mi fog ebből kisülni. Továbbá - félreértés elkerülése végett - a történeteket, valamint a forgatókönyveket én írom. Fiktív írások, melyeknek a valósággal való egyezősége csupán a véletlen, illetve az információhiány műve!

Célom és remélem, hogy a műfajt hozzásegíthetem a mostani mezsgyék átlépéséhez, illetve megpróbálom áthídalni azt a megállapítást, hogy ezek csupán a filmek unalmas csontvázai. 

Tehát: 

BELSŐ. SZOBA - ESTE. 

Átlagosnak berendezési tárgyak teszik ki a helység nagy részét, melyekre a mai kor praktikuma iránti igény jellemez a legjobban. Egy két növény megtöri a kopár ember alkotta környezetet, melyet mi más mint lámpák világítanak meg. A kamera körülbelül egy méteres magasságban végigpásztázza a szobát, majd visszatér a helységet uraló bútor közepén éktelenkedő tévére. Ezt követően elkezd hátrálni, mikor is feltűnik egy a kamerának háttal ülő a laptop képernyőjét meredten figyelő ÍRÓ.

A kamera képe változik,melynek következtében az alábbi komment olvasható a laptop képernyőjén.

ÉRDEKLÖDŐ KRITIKUS

Mért nem írsz inkább regényt?

Ekkor a már megismert szemszögből az ÍRÓ megcsoválja a fejét és elkezd pötyögni a billentyűzeten. A kamera ismét a laptop képernyőjét mutatja. 

ÍRÓ

Nem szeretek regényt írni. 

VÁGÁS

Ennél bővebb nem lesz. Nem árt letisztázni, hogy a kamera pozícióinak a leírását csak a élménybeli fokozást megkívánó jelenetek kapcsán  szeretném használni. Szó mi szó tuti mondat. 

Az írásaimban több elemet próbálok felsorakoztatni, mint a dráma, akció és vígjáték. A történeteknek élet szaga van, szóval a sci-fi műfaját megpróbálom meghagyni más alkotóknak. Mondom, csak megpróbálom. Törekszek a fordulatokra, frappáns szövegekre. Igyekszek mindenki - a legtöbb ember - számára értelmezhető, befogadható és nem utolsó sorban szórakoztató, elgondolkoztató írásokat tálalni.  

Az alapok lefektetése érdekében fontos elmondani, hogy jelenleg teljesen más területen tevékenykedek, illetve semmi nem utal a múltamból, amiből arra lehetne következtetni, hogy én bizony erre a pályára születtem. Egyszerűen csak saját szórakoztatásomra kezdtem írni, kezdetben rövid történteket, melyekből szintén megosztok néhány gyöngyszemet, majd egyre hosszabb lélegzetvételű dolgokat.  A forgatókönyvírást nevezhetném egy isteni sugallatnak is, de nem így történt. Csupán ez illik a legjobban az  írói vénámhoz. 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása